I århundreder har folk prydet sig med smykker. Uanset om det er til praktiske formål eller ren dekoration, er smykker blevet brugt til at give et udtryk. Men hvor kommer denne tradition fra? Og hvordan har den ændret sig gennem tiden? Lad os se nærmere på smykkernes historie.
De første beviser på smykker går tilbage til for ca. 75.000 år siden. Det var i stenalderen, og smykkerne blev lavet af materialer som knogler, skaller og tænder. For ca. 33.000 år siden, i kobberalderen, begyndte menneskene at bruge metaller til at fremstille smykker. Det var også på dette tidspunkt, at folk begyndte at bære perler. Faktisk er et af de ældste smykker, der nogensinde er fundet, et armbånd lavet af afrikanske røde handelsperler, som er omkring 5.000 år gammelt.
I bronzealderen, som varede fra ca. 3300 til 1200 f.Kr., begyndte man at bruge bronze til at fremstille smykker. Det var også på dette tidspunkt, at de første guldsmykker blev skabt. Guld er et ædelmetal, der ikke korroderer, så det er perfekt til fremstilling af smykker. Brugen af guld fortsatte ind i jernalderen. Folk begravede ofte deres døde med guldsmykker, fordi de troede, at det ville hjælpe dem i livet efter døden.
Smykkernes historie i Europa begynder egentlig med kelterne. Kelterne var en gruppe af folk, der levede i det nuværende Irland, Skotland, Wales og dele af Frankrig og Spanien fra omkring 500 f.Kr. til 500 e.Kr. De var kendt for deres dygtige håndværk, og de brugte guld og sølv til at lave smukke kunstværker – herunder smykker. Et af de mest berømte eksempler på keltiske smykker er Claddagh-ringen. Denne ring har to hænder, der holder et hjerte med en krone på toppen, som symboliserer kærlighed (hjertet), loyalitet (hænderne) og venskab (kronen)
Kelterne blev til sidst erobret af romerne, som også havde en rig tradition for smykkekunst. De romerske smykker var ofte meget kunstfærdige og indeholdt ædelsten som diamanter, smaragder, perler og rubiner. Det var heller ikke kun for velhavende borgere; selv slaver prydede sig med enkle smykker som ringe og halskæder. Roms fald i 476 e.Kr. satte en stopper for Romerriget – og også for den romerske tradition for smykker – men den var ikke forsvundet for altid
I middelalderen – som varede fra omkring 500 e.Kr. til 1500 e.Kr. – blev juveler ofte brugt som statussymboler eller gaver mellem adelige. Det var først omkring 1400 e.Kr., at guldsmedene begyndte at skabe mere udsmykkede smykker igen. Dette var takket være teknologiske fremskridt som f.eks. ævling – en teknik, der gjorde det muligt for guldsmede at skabe langt mere indviklede designs end tidligere. Renæssancen – som varede fra 1400 til 1600 e.Kr. – oplevede endnu flere fremskridt inden for smykkefremstillingsteknikker samt en øget interesse for gamle kulturer som Rom og Grækenland
I dag er smykker stadig meget populære over hele verden. Det ses nu både som et modeudtryk og en investering; mange mennesker køber dyre smykker, som de kan bære eller sælge senere hen. Uanset hvad dine grunde til at bære smykker er , er der ingen tvivl om, at det er kommet for at blive. Så næste gang du tager en halskæde på eller tager en ring på, så tag et øjeblik til at tænke på hele den historie, der ligger bag det. Du kan købe smykker meget nemt i en smykkebutik.
Smykker har eksisteret i århundreder, og det ser ikke ud til, at de vil gå nogen steder i den nærmeste fremtid. Hvad der startede som simple smykker lavet af materialer som knogler, tænder og skaller, har udviklet sig til komplekse kunstværker lavet af ædelmetaller og sten. Og mens det kan være let at tage dit yndlingssmykke for givet, er det vigtigt at huske på alle de anstrengelser og færdigheder, der ligger i at skabe det – for ikke at nævne hele historien bag det . Så næste gang du tager en halskæde eller en ring på, skal du tænke over hele den historie, der ligger bagved.